Maschine MK2 latency issues Ableton 11.3

TPC
TPC Member Posts: 4 Newcomer

Hello,

I'm having trouble using my Maschine MK2 in Ableton. The buffer size is very low, and I'm using the VST plugin, not the AU. When I open the Maschine standalone on my Mac, there are no latency issues. However, as soon as I open it in Ableton, it becomes unplayable.

I would appreciate some help.

Answers

  • Milos
    Milos Member Posts: 1,848 Pro

    Hmm...yeah...I had a similar issue 3 years ago with my Cakewalk and with my Yamaha keyboard.

    For me, changing the audio engine helped me (pc user, btw).

    Hmm...maybe you should check your MIDI settings and go to the settings about latency and buffer size.

    Let me know if it helped or if something changed, sir.

  • TPC
    TPC Member Posts: 4 Newcomer

    As I mentioned, my buffer size and latency are very low. All other instruments can be played in without any issues.

  • Milos
    Milos Member Posts: 1,848 Pro

    Well, when I said that you should check those settings, did you checked the settings from the DAW or from the Maschine inside the DAW, since Maschine as a standalone works just fine?

    Just curious.

  • TPC
    TPC Member Posts: 4 Newcomer

    The buffer size of the machine can only be adjusted in "Standalone" mode.

    As a plugin, there is no option to change the audio settings.

    Therefore, I can only adjust those provided by the DAW.

  • Milos
    Milos Member Posts: 1,848 Pro

    Oh...

    Well, maybe someone else can help you...

    Sorry if my solution wasn't the right one.

    Until then, use the standalone Maschine.

    And btw, Merry Christmas!

  • TPC
    TPC Member Posts: 4 Newcomer

    I need it for a live set up in Ableton.

    Thanks anyway, Merry Christmas.

Back To Top