My Jog Wheels stop working and no more sound

I after 1 hour break I turned my tractor back on, but now both jog wheels not turning anymore in TT mode and the song stops when I turn TT on. And I can hear no sound from the speaker or headphones. I can see on the displays that there is sound, since I see the beats fader still works since when I move it I can see that there is no more sound.

I did a restore of the settings already, did not help.


Regards

Martin

Answers

  • Martin Mueller
    Martin Mueller Member Posts: 7 Newcomer

    Heute hat mein S4 MK3 für 4 Minuten nachdem einschalten wieder funktioniert Sound auf Lautsprecher und Kopfhörer. Beide Jog wheel funktionieren im TT Mode. Dann brach der Sound immer mehr zusammen während des Playbacks und die Jog wheels drehen sich nicht mehr und nichts ist live zu hören Aufnahme des Playbacks funktioniert immer noch., Aber kein live Sound

  • Kamran.22
    Kamran.22 Member Posts: 7 Member

    I have the same exact problem. My Traktor S4 MK3 was working fine until suddenly the sound stopped and the jogwheels stopped spinning in TT mode.


    I reinstalled everything, even reinstalled Windows 11 and then went back to win10, but nothing is working. Not even removing Controller Editor has worked.


    So frustrating...

  • Martin Mueller
    Martin Mueller Member Posts: 7 Newcomer

    Hi Kamran,

    I found the problem, it was not a software issue like the help desk thought and let me updated my windows.

    The problem is the hardware, even though it happen all of a sudden it is because of humidity inside which harms the contacts. This can be caused if the controller gets to cold and hot or like in my place I am close to the ocean. I had it checked up by a REALLY good place here, they redid the contacts and now everything is working like a charm again.

    Mine got worse every day after stopping of the jog wheels till it stop responding completely and wasn't identified to be connected on the USB port.

    They had to do several contacts to get it going again in my case, after the repair, I missing one side of the gain display, I have warranty on it, but sending it in and waiting is not worth this minor thing.

    Luckily I made a backup before updating my windows version, so I was able to revert my system to a stable frozen windows version which worked for years without a problem.

    If you using a Laptop, like I do for mixing, DO NOT change your driver from the WASAPI to the ASIO driver, since in my case I got crackling afterwards.

    If you know someone you can check your board inside you could have the same problem like me.

    Good Luck.

  • Kamran.22
    Kamran.22 Member Posts: 7 Member
    edited November 2023

    Thank you so much for your reply. I live in Thailand and there is a very humid climate here so I think you may be right.

    But please, I cannot understand what you mean by ''checking the contacts" or "redid the contacts"?

    Should I take the Traktor Kontrol to a PC repair shop or ......?

    I'm not sure what kind of specialist can check my board...


  • Martin Mueller
    Martin Mueller Member Posts: 7 Newcomer

    Hi Kamran,

    hahaha you lucky🤣, I am in Thailand too, so I guess you have the same problem as me.

    I sent it to @proplugincare (LINE ID) in Bangkok, sending it was 200 baht and the repair 2150 baht including shipment back to me. I shipped in with my case so it does not get damaged during transport. You have to send your power supply and cable too, you get everything back.

    The technician checked all the contacts on the board since my Tractor S4 MK3 was not even turning on anymore.

    As I said a display is not working I have a 90 day warranty, but I will not use it since it does not bother me.

    Good Luck.😎

    Martin

  • Kamran.22
    Kamran.22 Member Posts: 7 Member

    Hahaha wow Martin, I'm glad I saw your post 😅. I'm in Pattaya so living right in front of the beach might be more humid.

    Thank you for the useful information. First, I will check with one or two local dj shops where I live and if I cannot find anyone that is reliable, I will contact proplugincare.

    I hope to have updates for you and others soon.

  • Martin Mueller
    Martin Mueller Member Posts: 7 Newcomer

    Hi Kamran,

    Hahaha that is really funny I am in Pattaya too, I checked a local DJ Store on Thepprasit and he gave me the contact to ProPlugin since he only repair Pioneer.


    Martin

  • Kamran.22
    Kamran.22 Member Posts: 7 Member

    Hi Martin,

    Yes that is such a funny coincidence!

    I think I know what DJ store you are talking about. I will try one more dj shop here and see what they say but I think the best thing to do is contact ProPlugin.

    Thanks again Martin.

  • Martin Mueller
    Martin Mueller Member Posts: 7 Newcomer

    Hi Kamran,

    you follow my footsteps😉, so good luck

    you welcome

    Martin

  • Kamran.22
    Kamran.22 Member Posts: 7 Member

    Hi Martin, I tried to add @proplugincare on LINE but it says ''User Not Found".

    Could you check the LINE id again for me please?

  • Kamran.22
    Kamran.22 Member Posts: 7 Member

    Hey Martin, Is @proplugincare the Bangkok branch of the dj shop on Thepprasit Road? That LINE id is not working...


  • Kamran.22
    Kamran.22 Member Posts: 7 Member

    Nevermind, I forgot to add @ in front of the LINE ID. I've added him now and i hope to have updates soon. Thanks again Martin.

  • Martin Mueller
    Martin Mueller Member Posts: 7 Newcomer

    Hi Kamran

    No the DJ shop just selling and repairing Pioneer, I ask him if he knows a place which repairs Traktor and he gave me the ProPlugin Store in Bangkok, they told me to talk to ProPluginCare

    Regards

    Martin

  • Geoka
    Geoka Member Posts: 2 Member

    Hello guys, had same issue yesterday with S4 MK3 when i puch TT. The Solution is simple, just delete any custom mapping (export it first if you haven't) and import it again or create new one. It's software bag. I figure out it cause i use the controler with another PC with NO mapping and working perfectly. Hope fixing it with and update.

Back To Top