My interface has some noise and static when I change the volume.

ozcarbeatz
ozcarbeatz Member Posts: 1 Noise
edited March 25 in Tech Talks

Everytime I turn up or down the volume with the main volume knob a hear a lot of static and noise! Can somebody help me? :c

Best Answer

  • D-One
    D-One PortugalModerator Posts: 479 mod
    edited March 21 Answer ✓

    I’ve had this issue eventually happen with almost all cheap interfaces I’ve had. I think it’s physical / mechanical issue, probably the carbon strip wearing out or maybe dirt/dust in there, not sure…

    This is going to sound strange but try rotating the knob the full range fast multiple times, like 10 times or so… see if it fixes it. If it does it will only be temporary tho…

Answers

  • Blindeddie
    Blindeddie U.S.A.Member Posts: 1,029 Pulse

    sounds like "Dirty Pot syndrome"... is this a new unit? any chance something got spilled on it?

  • D-One
    D-One PortugalModerator Posts: 479 mod
    edited March 21 Answer ✓

    I’ve had this issue eventually happen with almost all cheap interfaces I’ve had. I think it’s physical / mechanical issue, probably the carbon strip wearing out or maybe dirt/dust in there, not sure…

    This is going to sound strange but try rotating the knob the full range fast multiple times, like 10 times or so… see if it fixes it. If it does it will only be temporary tho…

  • JesterMgee
    JesterMgee Custom NKS Libraries: freelancesoundlabs.com/nksMember Posts: 492 Saw
    edited March 24

    If you can open it up, get a can of electrical cleaner spray, it’s an alcohol based cleaner that is for cleaning PCBs. Can get it from electronic stores (or I get big cheap cans from Supacheap Auto, a car supply store here in Australia). Spray some direct into the pot if you can get at it and give it a few full twists and that should clear it up for a good while.

Back To Top