Cinematic Studio Solo Strings cutting off when exporting in FL Studio 20

947th
947th Member Posts: 3 Sine
edited November 2022 in Kontakt

I tried a number of different ways to fix it. It's not related to the Kontakt version, DAW, or export settings. "Notify rendering mode" is on and I've tried changing the instrument preload size. All other libraries export normally except for the ensemble patch in CSS.

Tagged:

Best Answer

  • 947th
    947th Member Posts: 3 Sine
    edited November 2022 Answer ✓

    Hi Jeremy, I just figured out it was related to the hard drive. I moved it from a HDD to an SSD and that seemed to fix the problem 😅. However, there's still some minor issues like short freeze-glitches during playback, and sound not playing sometimes from the start. Would this be CPU related? I have an i5-11400F. The hiccups occur when playing large chords with the ensemble patch.

Answers

  • solsta
    solsta Member Posts: 18 Sine

    Hmmm I wonder if this was the same thing I used to experience with acton strings.


    whenever I loaded the project on my old machine, if it was not fully loaded internally (it has this loading bar when you load the plugin0

    then I would find that my audio was "incomplete" like the strings cut off and didn't sustain properly and it was because somehow the instrument was being rendered out as audio while not fully loaded itself, so you could try make sure all the notes are playable and instrument is able to play all notes then try export again,


    sorry if this isn't what you meant, but I did experience something similar and my processor not loading the instrument quickly enough turned out to be the problem that I had specifically

  • 947th
    947th Member Posts: 3 Sine

    No, sorry. The library plays perfectly, the problem is only when exporting. Thanks for replying.

  • Jeremy_NI
    Jeremy_NI BerlinCustomer Care Posts: 3,586 mod

    Is this library installed on an external hard drive ? What format is that drive? Does it make a difference if you select a different sample rate when exporting?

  • 947th
    947th Member Posts: 3 Sine
    edited November 2022 Answer ✓

    Hi Jeremy, I just figured out it was related to the hard drive. I moved it from a HDD to an SSD and that seemed to fix the problem 😅. However, there's still some minor issues like short freeze-glitches during playback, and sound not playing sometimes from the start. Would this be CPU related? I have an i5-11400F. The hiccups occur when playing large chords with the ensemble patch.

  • Jeremy_NI
    Jeremy_NI BerlinCustomer Care Posts: 3,586 mod

    What's the format of the drive?

    Have you checked this article? How Can I Optimize the Performance of KONTAKT?

    In some cases batch re-saving the library can improve performance: How to Batch re-save a KONTAKT Library

Back To Top