Scarbee note duration

Don1990
Don1990 Member Posts: 6 Sine

Hey everyone,

I love the scarbee basses and use them quite frequently. Only thing I was hoping for, is to increase the bass note duration. When I play melodies and sometimes want to stretch out the latest pitchbended note it gets cut off. Any way to change this? Thanks!

Best Answer

  • Jeremy_NI
    Jeremy_NI BerlinCustomer Care Posts: 3,814 mod
    Answer ✓

    @Don1990 These were recorded samples form an actual bass, and like on an actual instrument the sounds stops at a given moment. I'm afraid there is no workaround that would still sound natural.

Answers

  • Gee_Flat
    Gee_Flat Member Posts: 330 Saw

    All of the basses? Gets cut off? Or sounds weak, without attack and dies off fast?

  • Don1990
    Don1990 Member Posts: 6 Sine

    Yes, all of the basses. Here is an example:

    I'm holding down the note, not releasing it but the sound stops as you can hear/see.

  • Jeremy_NI
    Jeremy_NI BerlinCustomer Care Posts: 3,814 mod
    Answer ✓

    @Don1990 These were recorded samples form an actual bass, and like on an actual instrument the sounds stops at a given moment. I'm afraid there is no workaround that would still sound natural.

  • Don1990
    Don1990 Member Posts: 6 Sine

    Hi @Jeremy_NI

    Yeah, I was afraid of that. Pitty, but understandable! Thank you

  • Gee_Flat
    Gee_Flat Member Posts: 330 Saw

    I remember why I didn't respond to this.

    The note you play isn't even in the Pre-Bass range, but today I see that you have the instrument tuned up 2 octaves. While there are no rules in making sounds, that makes no sense if you're trying to emulate a bass.

    Also, when you lift your finger off the note I hear a muted note get triggered, which suggests you've modified the parameters of the Release options. Cutting off the notes.

  • Don1990
    Don1990 Member Posts: 6 Sine

    I am not trying to emulate a bass? A REALISTIC bass note gets cut off eventually, we all know that. It doesn't matter whether you pitch it 2 octaves or not, it still gets cut off at the same length.

    Long story short: I use the Pre-Bass with effects to simulate a unique synth/electric guitar sound. Hence why I started this topic because a synth doesn't get cut off.

    Anyway, NI already answered that this isn't possible through a support ticket.

  • Gee_Flat
    Gee_Flat Member Posts: 330 Saw
    edited January 27

    That's cool. I like creative thinking. But actually synth samples do get cut off until they are looped.

    Fact is: sampled sounds will increase in frequency as they are raised in pitch, and a sample played 2 octaves above the original frequency will be 75% shorter.

  • Don1990
    Don1990 Member Posts: 6 Sine

    "Fact is: sampled sounds will increase in frequency as they are raised in pitch, and a sample played 2 octaves above the original frequency will be 75% shorter."

    Facts, that's why I purposely pitched it for the video to get my point across faster.

  • Gee_Flat
    Gee_Flat Member Posts: 330 Saw

    If you had made that clear in your last comment I wouldn't have pontificated like a know-it-all blowhard.

  • Don1990
    Don1990 Member Posts: 6 Sine

    lol! All good man, appreciate your help!

Back To Top