Strummed Acoustic 2 et. al. many times silent

DDD
DDD Member Posts: 2 Noise
edited April 2022 in Kontakt

macOS (Intel) Big Sur Logic Pro

Seeing / hearing strange behaviour with Strummed Acoustic 2.

Normally you would hit a key on the piano and it starts playing the pattern. The problem is that sometimes it just plays nothing. Open the auto chords and it's not highlighting the key.

Switch to different guitar sample within Strummed Acoustic 2 and it might work as I expect.

Switched to Strummed Acoustic 1 and seeing the same issue. Also just tried Picked Acoustic and the same issue. A couple of times the first play of the sample after the switch of instruments seemed to play, but not reliably.

During this the playing effects (in the yellow zone) are audible, the blue zone is silent.

Switch to a different track / Instrument in Logic - works perfectly.

Logic is showing receipt of the MIDI note - so there isn't a comms issue between the keyboard and the DAW.

Waiting for the top progress to show that the sample is fully loaded.

So I'm seeing something weird with all the strummed guitar Instruments that I've not seen in the past.

Anybody experienced the same issue? Is it a new bug?

Comments

  • Uwe303
    Uwe303 Moderator Posts: 1,444 mod

    Hello,

    i never experienced that issue with strummed acoustic or any of the other guitar libraries. Maybe you can send me a midi file and tell me the preset you use. Then i can try it at least in cubase. Maybe your some of the notes are too short, the guitar libraries playing in sync and so it can take a short while after pressing a note for the sound to play, as far as I remember.

    Uwe

  • DDD
    DDD Member Posts: 2 Noise

    Thanks Uwe

    I was actually playing live, so I don't think the MIDI file would show any difference.

    I did just total reinstall of the sample. The Native App failed so had to manually try the ISO (on Mac).

    But that didn't fix the problem.

    A specific issue that I'm seeing is for Strummed Acoustic.

    If AutoChords is enabled you can play with the mouse by pressing the keyboard keys and you can hear the sample strumming as you would expect.

    Working from the top of the list.

    3-4 Patterns work fine - can click any of the virtual keys on the panel and you hear the sound.

    6-8 Patterns took longer to load the first time but is silent. The key red highlight doesn't stay. So something is failing and not allowing the sound to play.

    Backbeat doesn't play

    Brit Pop does play.

    In both screen shots I've pressed once on the C/Ab key. 6/8 is silent and not holding the red highlight, Brit Pop keeps playing.

    So there are issues with specific samples.


  • Uwe303
    Uwe303 Moderator Posts: 1,444 mod

    The problem might be that you play a loop in your daw and everytime your daw jumps back kontakt stops playing and you have to trigger the notes again, even if you set "keep playing" under the playback tab. But anyway this function might help you, go to the playback tab and set latch mode to "keep playing".

    Uwe

  • AlexLipsius
    AlexLipsius Member Posts: 1 Noise

    Did you ever find a solution to your problem - I seem to have the same :(

Back To Top